4 d’octubre del 2014

APRENDRE A PARLAR ÉS UNA EXPERIÈNCIA SOCIAL

Què vol dir ser eficaç? És aconseguir allòr que ens hem plantejat. Segons Gumperz i Hymes, la competència comunicativa és: "Allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contextos culturalment significants."
Ningú no parla per parlar. L'acte de parlar és cada un dels enunciats lingüístics que produeix un interlocutor perquè passin coses. Cal atendre: el que diem, el que volem dir i l'efecte que volem que produeixi.

Trobem quatre tipus de coneixements i habilitats:
  • Competència lingüística/gramatical: domini del codi lingüístic (nivell fonològic, morfològic, sintàctic, lèxic i semàntic). 
  • Competència sociolingüística: regles socioculturals d'ús (no parlarem igual a un amic i a un professor).
  • Competència discursiva: fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere .
  • Competència estratègica: comunicació verbal i no verbal (la mirada, la veu...). Comunica més el llenguatge no verbal que no pas el text en si.
Per ser un bon comunicador és necessari un bon domini de l'habilitat estratègica (tecnologies, veu i comunicació no verbal) i també de l'habilitat discursiva (cohesió i coherent).

FONTS D'INFORMACIÓ: Apunts de classe. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada