Un wiki és un lloc web col·laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia.
Els projectes wiki tenen normalment historials amb totes les modificacions que s'han fet dels seus continguts. D'aquesta manera se'n poden veure totes les versions i recuperar informació eliminada o desfer edicions vandàliques, ja que els canvis s'apliquen normalment a l'instant, sense que cap mena d'usuari de confiança o administrador els haja de revisar i confirmar abans.
USOS EDUCATIUS DELS WIKIS
En el nostre sistema educatiu acutal no és molt habitual trobar els Wikis com a un recurs d'aprenentatge. És cert però, que molts alumnes fan servir la Viquipèdia (un wiki) per a extreure molta informació. També cal dir que tot i que no sigui un dels sistemes que més s'utilitzin, cada vegada hi ha més centres educatius que utilitzen el Moddle, un dels Wikis no tant coneguts.
WIKIPEDIA
EXERCICI DE CLASSE
FONTS D'INFORMACIÓ: Viquipèdia, Apunts de Classe i sites [https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/wikipedia/home]
La Viquipèdia (Wikipedia en anglès) és una enciclopèdia lliuremantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Creada l’any 2011 per Jummt Walles i Larry Sanger. És la web de referència més gran i popular a Internet. Conté més de 37 milions d’articles en 287 idiomes, redactats per voluntaris de tot el món. Tothom hi pot contribuir, només cal escollir un tema i seguidament escriure un article.
És molt fàcil només cal clicar a l'enllaç "modifica" situat a la part superior de cada pàgina. Els articles no han de ser llargs, es poden iniciar amb petites introduccions que amb els temps i gràcies a les aportacions van creixent. És important saber quin estil s'ha de seguir per això hi ha un llibre d'estil.
Viquipèdia està sota llicència GNU i Creative Commons. D'altra banda, cal tenir en compte algunes polítiques, i cinc pilars importants.
Quina millor manera que realitzant una aportació a la Viquipèdia per veure com es realitza. El professor de GTIC ens va demanar mitjançant un sites que realitzéssim un recerca sobre els continguts.
EXERCICI DE CLASSE
Des de l’assignatura de GTIC, se’ns va demanar que féssim una aportació a la Viquipèdia. Vaig decidir agafar l'article sobre els drets de la infància perquè era de contingut pobre. En aquest vaig:
- Editar la definició de drets de la infància i afegir-hi informació.
- Afegir apartat sobre la Convenció de drets de l'infant i, consegüentment, vaig haver d'editar els antecedents on hi sortia referenciat, però no explicat.
- Vaig afegir tots els drets de la infància. Primer vaig afegir cada dret com a encapçalament de nivell 2 i amb la seva explicació abaix explicada, però després ho vaig editar a negretes. Un wikipedista i el propi botreversor m'ho va tornar a canviar i vaig decidir deixar-ho així, perquè llavors es pot visualitzar a la taula de continguts.
FONTS D'INFORMACIÓ: Viquipèdia, Apunts de Classe i sites [https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/wikipedia/home]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada